Nyhet 25/01/2018

Vår kampanj ”A growing message” vann silver i prestigefulla Epica Awards

För att uppmärksamma att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och ofta drabbas av algblomningar och få fler att inse allvaret ställde Stiftelsen Hållbara Hav, sommaren 2017 ut ett unikt akvarium som visade upp Östersjöns algblomning framför riksdagshuset i Stockholm.

Vårt så kallade motbjudande akvarium och kampanjen ”A growing message” pågick under cirka två veckors tid. Förbipasserande kunde med egna ögon och i realtid följa vad som sker under vattenytan och se hur snabbt cyanobakterierna växer och algblomningen slår ut.

Vår kampanj vann silver i prestigefulla Epica Awards

17 November 2017 vann vår kampanj ”A growing message” i tuff konkurrens silver i kategorin Public Interest – Environment i det prestigefyllda Epica Awards. Läs mer om priset och övriga prisvinnare i Resumé.

Sedan 1987 har utvalda journalister inom marknadsföring och kommunikation runtom i världen bildat jury till den internationella reklamtävlingen Epica Awards som årligen delas ut i ett antal kategorier.

Akvariet byggdes upp i samarbete med Stockholms universitets ÖstersjöcentrumJC Decaux samt KING. Det fylldes med vatten från Östersjön under överseende av Professor emeritus Lena Kautsky, även känd som ”Tant Tång”.

Se algerna blomma ut i akvariet

I ett pressmeddelande från juni 2017 berättar Stiftelsens verksamhetsansvariga om kampanjen.

– Östersjöns vatten lider av många års övergödning och det långsamma vattenutbytet gör att utsläppen stannar länge i havet. Vi hoppas att akvariet är en ögonöppnare för alla som bryr sig om att Östersjön ska vara ett levande hav. Beslutsfattarna kan göra mycket mer för Östersjön och det börjar bli ont om tid, annars riskerar vi att fler områden drabbas av syrebrist och ekosystemen förlorar viktiga funkter och arter, säger Marmar Nekoro på Stiftelsen Hållbara Hav.

Besök vår kampanjsida ”A Growing Message” för att själv få se hur algblomningarna breder ut sig och på kort tid täcker akvariets väggar. Läs också om orsakerna till dessa blomningar samt hur du själv kan engagera dig och minska övergödningen i Östersjön och utbredningen av döda havsbottnar.

Stöd vårt fortsatta arbete med att rädda Östersjön

Stiftelsen Hållbara Hav är en ideell stiftelse som kämpar för ett renare Östersjön. Vi skapar engagemang hos allmänheten och sprider kunskap om hur ändrade vanor i vardagen kan bidra till ett renare Östersjön. Vi stöttar enskilda initiativ och projekt och samlar intressenter från forskarvärlden, näringslivet och intresseorganisationer. Östersjön kan bara räddas genom samarbete över gränserna och tillsammans med Stockholms universitet och Stockholms Stad är vi grundare till kongressen Baltic Sea Future där representanter från alla länder runt Östersjön deltar.

Läs mer om hur du kan stötta vårt fortsatta arbete med att rädda Östersjön och ge en gåva för kommande generationer.